Unitat de Salut Internacional, Hospital Clínic de Barcelona

Data: Projecte 2021 - Obra 2022
Obra de reforma: 420 m²
Promotor: Hospital Clínic de Barcelona
Constructora: CIME i FELCA

L’objecte del projecte és la reforma integral del local de planta baixa de l’edifici situat al número 150 del carrer Casanova. Anteriorment, aquest espai s’utilitzava com oficines i aparcament i amb la reforma s’ubica la Unitat de Salut Internacional i Vacunació de l’Hospital Clínic de Barcelona.

La creixent necessitat d’exigències en l’àmbit de la Salut Internacional, ha fet evident la necessitat que tenia l’Hospital Clínic d’ampliació del servei de Salut Internacional i Vacunació, per poder adaptar-se als estàndards de qualitat actuals.

La nova ubicació ha permès al Servei ampliar-se i actualitzar-se als nous requisits. Es disposa un total de 8 consultes, un box polivalent, una sala de vacunació, dos despatxos, dues sales d’espera, un espai pel taulell d’informació i un conjunt de sales de suport. Les consultes es divideixen en 2 de preventiva, 2 per Salut Tropical i 4 de Salut Internacional.

Es fan servir textures naturals en els acabats, combinades amb espais amplis per crear ambients estimulants que redueixin l’ansietat, millorant el benestar dels usuaris del Servei. La tipologia de taules utilitzada amb forma arrodonida en la part del pacient apropa al professional permetent al pacient sentir-se acollit a la consulta, garantint una relació horitzontal metge-pacient.

Tot i que el local és interior, s’aconsegueix fer arribar la claredat lumínica amb difusors de llum al sostre, a través d’un pati existent de l’edifici, permetent l’entrada de llum natural que influencia l’estat emocional de les persones ajudant en la conservació del cicle circadià. La transparència creada amb una tarja superior de vidre i les portes de vidre permet traslladar aquesta claredat lumínica al passadís, donant un aspecte més ampli a les consultes.

En el disseny de la sala de vacunació destaca la utilització d’imatges que imitin la natura, que basat en el concepte de biofília, ajuda a les persones amb distraccions positives a reduir la sensació d’estrès i por.