Centre d’Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGi), Salt

Data: 2014-2015
Obra nova: 2.006,4 m²
PEC: 1.476.733,95 €
Promotor: IdIBGi Dr. Josep Trueta

La intervenció es realitza en un edifici noucentista de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver, de l'any 1921, amb aspecte de Masia Catalana de gran interès arquitectònic. Es troba a l'extrem oest del Parc Hospitalari Martí i Julià de més de 100.000m2 de superfície. L'edifici es va concebre amb un porxo en planta baixa, a la façana sud amb voltes sobre columnes ceràmiques i grans finestrals. L'edifici es distribueix de forma simètrica en un volum central i dues ales laterals. El volum de planta pis i segona puja a la part central de l'edifici amb coberta ceràmica a dues aigües. Es va realitzar una ampliació a la zona est, que és on es planteja el nou accés principal, sempre amb vistes de referència a l'edifici principal amb tota la part més pública i administrativa del centre.

Adequació a l’entorn // Ens trobem a la reforma interior d’un edifici dins el Pla Especial de protecció del patrimoni arquitectònic. La intervenció en façana és mínima per preservar la imatge del Parc Hospitalari.

Organització i esquema // A la zona est hi ha una àrea de recepció i administració amb accés a la sala de juntes o al bany. Cap al nord, a través d’un passadís s’accedeix als despatxos de gerència i direcció que compten amb una sala de reunions compartida. Cada laboratori compta amb llocs d’investigació i espai de treball administratiu. A la zona nord d’aquests laboratoris compten amb unes sales de suport (sala PCR, cambra frigorífica, sales multifuncionals, sales de microscòpia i sales de congeladors. A la part més allunyada està la cuina de laboratori i s’accedeix a la sala de residus. A la planta primera es distribueix a través d’un passadís central est-oest. A la part sud hi ha el nucli de comunicacions verticals. A la zona sud és situarà una àrea de treball diàfana, que s’obren a la terrassa sud. A la zona nord hi ha una zona intermèdia, amb dos patis i dos despatxos que s’obren a ells. La zona central accedeix a una àrea de treball diàfana que s’obre a la terrassa nord. A l’extrem nord-est hi ha un despatx amb espai de treball per el CEIC. Als extrems est i oest es va a situar la galeria tècnica amb les instal·lacions necessàries. La planta també compta amb l’arxiu general. A la planta 2, a la zona sud es va a realitzar una zona de treball i en la zona nord tres despatxos i els sota coberta es van utilitzar com a galeria tècnica.

Criteris de Sostenibilitat // Totes les fusteries s’han substituït per unes de noves amb millors capacitats d’aïllament per estalviar energèticament. Els grans finestrals permeten l’entrada de llum natural creant espais molt il·luminats.

Singularitat i caràcter // La relació arquitectònica entre la pell de l’edifici noucentista i la reforma actual el converteix en un edifici molt característic i singular.