Ampliació Unitat de Semicrítics a l’Hospital Sant Pau, Barcelona

Data: Projecte 2021- Obra 2022-2023
Obra d’ampliació: 1.000,00 m²
Promotor: Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Constructors: Serom i Geinstal

L’ampliació de 18 llits de semicrítics en una nova unitat, es realitza en un espai exterior de l’edifici on hi havia el Jardí terapèutic. Aquesta nova unitat està connectada amb les urgències de l’Hospital i pel passadís tècnic amb la resta d’UCIs existents.

Adequació a l’entorn // Per tal de poder executar aquesta ampliació, trobant-nos  en un entorn protegit com és el recinte històric de Sant Pau, s’ha optat per l’etrategia de realitzar un semisoterrani, de manera que aparentment solament hi ha una façana, extensió de l’existent que obre a sud, l’altra possible façana s’ha realitzat amb vegetació, de manera que queda integrada en l’entorn. La coberta, també s’ha recuperat en forma de jardí terapèutic, que ja existia en aquesta ubicació, de manera que la intervenció des de l’exterior es vegi integrada i mínima.

Organització i esquema // La distribució de la nova Unitat de Semicrítics es realitza en 2 vessants, la zona assistencial, on s’ubiquen els 18 boxes al voltant del control d’infermeria central obert, de ràpid accés a tots ells i un passadís més tècnic per logística i personal on trobem una franja de personal i una franja de serveis general i instal·lacions. D’aquesta manera queden molt clares les diferents àrees.

Singularitat i caràcter // Per tal de donar més lluminositat als espais soterrats, que podrien quedar foscos, es creen lluernaris, per tal de deixar entrar la llum solar a la zona central on se situa el control d’infermeria i a través de les portes de vidre dels boxes, aquesta llum arriba fins al pacient, d’aquesta manera tenen la percepció del cicle circadià que els ajuda a la recuperació i prevenció del deliri.

Aquests lluernaris es repeteixen al passadís tècnic, per tal de donar entrada de llum, a través de mampares als espais dels assistencials.

Els boxes que donen a façana sud, gaudeixen de llum natural i vistes a l’exterior a través de les finestres. La privacitat dels pacients és un aspecte molt important en el projecte per això aquestes finestres tenen persianes regulables des de cada un dels boxes, tots els boxes son individuals i tancats i la paret que dona al control, d’infermeria disposa de control de transparència amb vidres electropolaritzats, de manera que cada un pot gaudir de diferents graus de privacitat depenent de les necessitats personals o assistencials.

Criteris de sostenibilitat // Un dels punts importants és l’aprofitament de la llum natural i per tant l’estalvi energètic a través de la llum artificial. La solució de realitzar una coberta vegetal augmenta l’aïllament i la inèrcia tèrmica a més de reduir l’efecte illa de calor, creant un microclima a la zona.