El final de la vida forma part de la vida. Sota aquesta premissa, Sant Andreu Salut es proposa reinventar la forma d’entendre les cures pal·liatives, la vivència tant de les persones ateses com de les seves famílies i tot el procés de dol que es desencadena d’aquests processos. El projecte pioner que serà una referència a seguir a Catalunya, entrarà en funcionament el 2026.
Sant Andreu Salut engega avui un projecte pioner a Catalunya per a donar una nova mirada en el procés de dol i el final de vida. El nou centre estarà integrat en el teixit social i sanitari del territori, i pretén ser un canvi de model assistencial en l’atenció pal·liativa per tal de millorar la qualitat de vida, el confort i el benestar de la persona atesa i la seva família.
Es tracta d’un projecte dissenyat, per tenir un espai que faci un acompanyament integral en l’etapa de final de vida a la persona i a la seva família en un entorn confortable. Una iniciativa que vol desestigmatitzar la mort i els processos de dol, oberta a tothom, que substituirà l’actual planta de pal·liatius i que es farà amb una ampliació de l’Hospital Sant Andreu.
Els principis que guien el projecte són la innovació en la humanització de l’entorn assistencial, l’empatia amb la persona i els seus familiars, l’excel·lència en l’atenció, la proximitat en l’atenció, i el respecte en les voluntats, intimitat, valors, creences i preferències de les persones.
Presentació del projecte d’ampliació i de la nova disposició dels espais de l’Hospital Sant Andreu a càrrec d’Albert Vitaller, arquitecte, soci -fundador de Vitaller arquitectura.
Serà un espai obert i de benvinguda no només per les persones ateses i les seves famílies, sinó també per a tota la comunitat. El centre enllaçarà amb una secció de l’Hospital Sant Andreu que avui no té activitat assistencial i que és de la mateixa propietat de Sant Andreu del carrer Hospital de Manresa. En total s’intervindrà sobre 1400m2 de superfície.
Les habitacions seran individuals i àmplies amb uns 24 m2 de mitjana. Hi haurà espais comuns amb sales de lectura i un office per facilitar el teletreball als familiars. Els infants també tindran el seu espai per estar i compartir amb la família i la persona atesa. El centre estarà perfectament adaptat per facilitar la mobilitat i generar punts comuns de trobada i convivència amb dues sales polivalents.
La llum, la ventilació i l’equilibri en els espais serà una constant. L’edifici combinarà llums càlides i llums indirectes i facilitarà l’orientació espai-temps. A més, hi haurà un jardí terapèutic per estimular els sentits i poder gaudir de la natura i de l’aire lliure.
Projecte Humanització – Centre Pal·liatius Sant Andreu Salut.
El projecte s’ha presentat aquest dijous a la Sala Gòtica de l’Hospital de Sant Andreu amb la presència de:
Departament Salut:
Sra. Alba Oms Llobet, delegada de salut de la Catalunya central
Teresa Sabater Ripollès, directora de la Regió Sanitària Catalunya Central
Govern Generalitat Catalunya Central:
Montse Barniol Carcasona, Delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central
Departament Drets Socials:
Sra. Mariona Homs Alsina, directora General de Serveis Socials
Ajuntament de Manresa:
Sr. Marc Aloy Guàrdia, alcalde de Manresa. President Patronat SAS
Fundació Sant Andreu Salut:
Sr. Manel Valls Martorell, director General de Sant Andreu Salut
Dra. Olga Sabartés Fortuny, directora mèdica de l’Hospital de Sant Andreu
Sr. Xavier Gómez Batiste, director de la càtedra de cures pal·liatives de l’UVIC-UCC
Sr. Albert Vitaller Santiró, arquitecte del projecte i director de Vitaller, arquitectura sanitària
Sr. Manel Peiró Posadas, president del comitè executiu de SAS.