Reforma Bloc Quirúrgic, Hospital Clínic de Barcelona

Data: 2022 - 2023
Obra Reforma: 202,45 m²
Promotor: Hospital Clínic de Barcelona
Constructora: Villa-Reyes S.L

La proposta del projecte consisteix en reformar el Quiròfan 4, 8 i 9 de l'Hospital Clínic de Barcelona per tal d’incrementar la seva superfície i adequar-ne les seves instal·lacions i equipament.

La reforma del Bloc quirúrgic té com a objectiu augmentar la superfície dels quiròfans 4, 8 i 9 i actualitzar les sales de quiròfan a les necessitats presents i futures, eliminant espais adjacents en desús, com a sales de control, rentat de mans o passadís brut doblegat .

Els dissenys dels quiròfans s’han pensat tenint en compte criteris de funcionalitat i humanització, per la qual cosa els revestiments, seguint la línia de disseny de l’Hospital, es realitzen els revestiments verticals amb vidre i sòlid surface, materials no porosos de fàcil neteja. possibilitat que ens dóna alhora del disseny per incorporar imatges de la natura (biofília), en aquest cas del mar, donant calidesa a lespai. Per acordar aquesta idea de disseny, el paviment coordina siluetes orgàniques amb els 2 colors que simularien l’aigua i la sorra, obtenint una calidesa de l’espai per reduir la sensació de por i estrès.

Un dels reptes del projecte ha estat la coordinació dels sostres, per la gran quantitat d’instal·lacions que necessiten els quiròfans i la instal·lació de l’equipament: torres articulades mòbils (quirúrgiques i anestèsia), llum quirúrgica, panell de control i arc porta sèrum de sostre.

La il·luminació s’ha dissenyat amb diferents escenaris de control lumínic, tenint una llum general de sostre, una a la part baixa del revestiment i paviment, com a control RGB, per poder triar el to i la incorporació de les làmpades quirúrgiques per dur a terme les intervencions.