Nova clínica Oberig, Kiev

Data inici: 2016-2019
Obra nova: 26.170 m²
Promotor: Kapital SL
Realitzat amb metodologia BIM

El projecte es troba a la riba dreta del riu Dniéper, la part més antiga de la ciutat, enmig de dues zones verdes amb un interès ecològic i paisatgístic, el Parc Puixkin i el parc zoològic de Kíev. L'edifici és la transició entre la zona urbana i el gran parc urbà, a través d'un gran pati que s'obre a la zona verda, integrant la Clínica i el parc. El projecte és la construcció d'un nou hospital que proporcionarà un servei especialitzat únic i col•laborarà amb la clínica existent per proporcionar un complex complet dels serveis. Els dos edificis tindran els seus propis serveis especialitzats i que cooperaran per fer una oferta única clínica completa. Tots dos es complementen la seva oferta de serveis, evitant la duplicació de zones quan és possible.

Adequació a l’entorno // La capital Ucraïnesa, on està situat el projecte, està a la part nord del país i s’estén a banda i banda del riu Dniéper, en concret el projecte se situa a la riba dreta del riu. Kíev es caracteritza per les seves extenses regions verds i alta vegetació, a l’entorn del solar trobem el Parc Puixkin i el Zoo de la ciutat.

Organització i esquema // Per a la construcció de la clínica es plantegen dos volums diferenciats, el primer en forma d’U de tres plantes que conté les unitats assistencials i el segon volum en forma de barra, amb quatre plantes més, tres d’elles formant l’hospitalització i l’última la galeria tècnica. A més el projecte consta de tres soterranis on se situen les unitats de suport. Es plantegen dos nuclis de comunicació principals situats en façanes oposades, nord i sud, un ús públic i un altre d’ús restringit amb ascensors per enllitats i accés de subministraments. Cadascun conté una escala amb il·luminació natural i dos ascensors.

Singularitat i caràcter // La disposició dels volums de l’edifici, crea un pati obert al parc Pushkin. Les plantes superiors, on se situa l’hospitalització, tenen les seves dues façanes principals orientades a l’est i l’oest, buscant les vistes favorables del parc.

Criteris de sostenibilitat // El procés de disseny de les façanes s’ha realitzat mitjançant l’estudi energètic de les solucions. Buscant el major grau d’eficiència energètica en l’elecció de les solucions de façana i fusteria.