Concurs nou “Edifici del Coneixement” CRETSAM

Data: 2022
Obra reforma: 3.300 m²
Promotor: Parc sanitari Sant Joan de Déu
2n Classificat

La proposta entén el nou edifici com un centre de coneixement obert a tots els professionals del parc. Aquest és un aspecte que es manifesta tant a la nova imatge exterior de l’edifici com en el seu interior, amb la voluntat d’oferir espais flexibles que permetin la relació entre els usuaris tant a l’exterior i a l’interior de l’edifici.

ADEQUACIÓ A L’ENTORN

L’edifici Pujadas, objecte del projecte de rehabilitació, forma part del conjunt d’edificis que conformen el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat dedicats a la especialització de la Salut Mental. A la planta baixa se situa l’àrea de formació i administració i a les plantes primera i segona, se situa el Centre de Recerca i Transferència en Salut Mental.

El nou accés a l’edifici es vincula amb l’ampli espai verd adjacent, i permet una transició amable des de l’exterior cap a l’interior. Aquest espai verd, és alhora una plaça, un espai d’espera i un pulmó verd.

L’edifici actual compta amb una sèrie d’espais exteriors molt petits i compartimentats, les terrasses existents estan mal orientades i son poc aprofitables. Es proposa unificar l’àrea de pati exterior, creant 3 espais exteriors independents en forma de jardí en planta baixa, pati en planta primera i terrassa en planta segona. Es busca la transformació dels espais exteriors en espais qualificats, que permetin una transició amable entre l’interior i l’exterior, que millorin les condicions lumíniques i de ventilació de l’edifici.

NUCLI DE COMUNICACIONS

L’accés principal se situa a la façana sud-est, en planta baixa, directament relacionat amb l’espai verd. L’accés secundari, el trobem a la mateixa façana, a planta primera a través del pati. Els dos accessos estan relacionats amb el nou nucli de comunicacions vertical que es genera, aquest nucli articula l’edifici en planta i secció.

IL·LUMINACIÓ NTAURAL

Es garanteix la il·luminació natural de tots els espais del nou edifici, amb l’organització de tots els serveis al voltant de pati i façana. Aquest pati té una secció variable en alçada, més ample en la cota superior que en la inferior, per facilitar l’entrada de llum solar a la planta inferior.

SOSTENIBILITAT

La imatge de l’edifici es veu reforçada per l’ús del color blanc en contrast amb l’entorn vegetal i que ofereix una imatge sòbria i calmada, a més d’ajudar a reduir l’efecte illa de calor, al reflectir la incidència solar.

S’impulsa la mobilitat sostenible situant l’aparcament de bicicletes en la plaça d’accés a l’edifici. També es promouen recorreguts interiors saludables amb la incorporació de la nova escala central oberta i visible des de tots els espais.

Es desenvolupen estratègies passives per a aconseguir una demanda energètica mínima, com el reforç d’aïllament en cobertes i façanes i la renovació total de les fusteries millorant l’eficiència energètica de l’envolvent.

El reciclatge urbà, reformar l’edifici existent ha suposat menys de la meitat d’emissions de CO2 respecte el que significaria derrocar-ho i tornar-ho a construir. Rehabilitar i transformació enfront a nova creació.

Salut i el benestar dels usuaris com estratègia principal de projecte, fomentant actuacions que millorin el confort espacial, físic i material, com la incorporació de patis que permetin maximitzar il·luminació i ventilació natural.

INTEGRACIÓ DELS SISTEMES ACTIUS A LA COMPOSICIÓ I DISSENY DE L’EDIFICI

Els sistemes actius es concentren a la coberta i queden integrats en l’edifici per l’elevació de les lames de la façana, que generen una sala tècnica per a la ubicació de climatitzadors, i unitats de producció d’energia.

L’elecció i motivació dels sistemes d’aprofitament d’energies renovables o alternatives, com a fonts d’energia de les instal·lacions de l’edifici, amb criteris d’estalvi energètic, sostenibilitat ambiental, rendiment, manteniment, durabilitat, fiabilitat, economia, és clau en la proposta.

A nivell d’instal·lacions, es basa en treballar un sistema tot elèctric, de manera que es redueixen les fonts d’energia i s’aposta per la descarbonització. La producció d’energia per a climatització i escalfament de l’aigua calenta sanitària es basarà amb plantes refredadores i bombes de calor de diferents tipologies que es combinaran entre elles per obtenir el màxim rendiment en cada època de l’any, afavorint les sinèrgies entre consums.

La sectorització d’espais, tant per al control de quins estan climatitzats o il·luminats en funció de l’ocupació, emprant un sistema de gestió centralitzat ha de permetre minimitzar la despesa energètica d’aquests sistemes.

Es complementa el sistema amb una captació solar fotovoltaica. Es proposa una superfície aproximada de 180 m2, que completarien els badalots i alguna zona de pèrgola per a protecció de maquinària. Aquesta instal·lació, que totalitzaria uns 40 kWp orientada a sudoest, (seguint les línies de la façana i amb una inclinació de 5º) proporcionaria uns 37.000 kWh/any (11,1kWh/m2/any) que contribuirien a l’objectiu de disseny d’un edifici de consum gairebé nul (NZeB).

PROGRAMA FUNCIONAL

El programa es divideix en dos usos principals: A la PB se situa l’àrea de formació i administració i a les P1 i P2, se situa el Centre de Recerca i Transferència en Salut Mental.

Pel que fa a la Planta Baixa, concentra l’accés i les zones comuns, així com la sala de conferències del centre. La resta de la planta es divideix entre la zona de formació, amb aules de diferents característiques i la zona de despatxos, separada de la circulació pública.

La Planta Primera s’articula a partir d’un espai central comú, amb la sala de jocs i l’office. L’àrea principal de treball ocupa tot el front oest de la planta. A les dues ales, es troben l’àrea de despatxos individuals i les sales de reunions.

La Planta Segona repeteix l’esquema, amb les peces més públiques al centre, com són la sala de conferències i l’espai de relació i 3 àrees ben diferenciades entre elles: una àrea de treball, el laboratori, i l’Àrea d’experimentació.

FLEXIBILITAT

Al tractar-se d’un edifici de recerca, en continu canvi i desenvolupament, i amb l’aparició de noves tècniques i tecnologies, es planteja dotar al edifici de la màxima flexibilitat, per que es pugui adaptar al possibles canvis de futur.

Excepte nucli de comunicació, patis d’instal·lacions i sectors d’incendi, l’edifici es dissenya amb sistemes modulars que permeten una fàcil compartimentació amb muntatge i desmuntatge de particions i terres i sostres continus amb instal·lacions vistes a nivell de sostre.