Centre Residencial i Neuroclínica Guttmann Barcelona

Data inici: 2016-2019
Obra nova: 16.240,22 m²
Promotor: Fundació Institut Guttmann
Realitzat amb metodologia BIM

El centre Guttmann La Sagrera planteja la creació en els terrenys on s'ubicava l'antic hospital de l'Institut Guttmann, en ple barri de la Sagrera. Un equipament sanitari i social, orientat a la prestació de serveis especialitzats per a les persones amb una lesió medul•lar, dany cerebral o altres discapacitats d'origen neurològic.

Adequació a l’entorn // El projecte se situa al solar de Guttmann. Es troba en una àrea de gran centralitat i potencialitat, entre la Meridiana i el nou parc lineal de la Sagrera i l’Estació Intermodal.

Organització i esquema // El programa que es desenvolupa és de Policlínica, URVA (Unitats Residencials de Vida Autònoma) i aparcament.

Singularitat i caràcter // Les plantes superiors tenen la voluntat de presentar-com una arquitectura de caràcter residencial, amb elements propis d’aquesta tipologia. La façana de Meridiana es presenta com una façana de poques obertures i com a base d’imatge gràfica. Està pensada per a una lectura des de la gran escala, dotant-la de presència i de caràcter urbà.

Criteris de sostenibilitat // L’edifici té una forma trapezoïdal, amb una façana nord més àmplia que dóna al carrer Garcilaso i la sud és més estreta i oberta al interior de l’illa. Per poder adequar l’ús a les orientacions de la parcel·la, les URVAs que donen a sud tindran una terrassa, ja que l’orientació propicia la vida exterior. En canvi, les orientades a la façana nord disposaran de tribunes, que representen una ocupació del carrer sense espai exterior i que permetran l’entrada de llum solar des d’aquest i oest. A més, la façana nord serà mes gruixuda per augmentar l’aïllament de l’interior respecte l’exterior.