L'objecte del projecte és la reforma de les antigues dependències de l´Hospital de l´Esperança per ubicar-hi el nou Centre de Salut Mental i Adiccions gestionat per les Germanes Hospitalàries de l'Hospital Mare de Déu de la Mercè a Barcelona.
Aquests espais, que anteriorment havien estat destinats al Servei d’Urgències i de Diagnòstic per a la imatge de l’Hospital de l’Esperança a Barcelona, havien quedat sense ús, i el projecte els reforma per a incloure-hi consultes de salut mental i un centre de tractament d’addiccions.
El projecte, per tant, ocupa un espai que forma part de l’Hospital de l’Esperança però que funcionalment està segregat del mateix. Aquest espai està dividit en dues plantes: La planta superior està situada a nivell de la planta baixa de l´edifici de l´hospital i té accés directe des de l´exterior. La planta inferior es troba en planta semisoterrani, a la vertical sota l’anterior però s’estén més enllà de l’àmbit de la planta baixa, i compta amb un altre accés directe i independent des de l’exterior.
El fet que, en el seu ús anterior, totes dues plantes pertenyessin a unitats diferents i només estessin comunicades a través del nucli de comunicacions vertical general de l’Hospital de l’Esperança, fa que la reforma contempli també la creació d’un nou nucli d’escala i ascensor intern, propi del Centre de Salut Mental.
La planta soterrani acull la resta del programa dedicat a la Unitat de Memòria, Conducta i Demència. Té el seu accés principal al final de la rampa que baixa des de l’Avda. del Santuari des d’on, al costat de la entrada, hi ha la recepció-control. A la dreta s’ha ubicat, de forma compacta, l’àrea de dispensació que compta amb 2 consultes, 1 bany i 3 despatxos propis.
A l’esquerra de la recepció hi ha 10 consultes de salut mental, juntament amb la sala d’espera. Aquesta darrera es converteix en l’espai més representatiu del centre, ja que la disposició d’un sostre que arriba inclinat fins a l’alçada de 4,70m per recollir i conduir la llum que entra a través de la franja de finestres altes de la planta soterrani el dota de singularitat.
Les consultes que no estan en façana reben llum natural a través d’una tarja de vidre a la part superior del tancament, mentre que les que se situen en façana aprofiten el tancament de vidre existent i disposen de llum natural de forma directa. Aconseguim un dels objectius del projecte que és dotar de llum natural la major part dels espais.
L’espai destinat al centre de dia es divideix entre un menjador per a 25 persones i un office, ubicat al costat de l’ascensor, cosa que facilita el moviment de carros i mercaderies.
Finalment, els 3 búnquers de proves diagnòstiques existents es reformen per complet per acollir tres sales de activitats i teràpia, una vinculada al centre de dia i les altres a les consultes de salut mental.